Kommentar kring Podcast-affären

Åklagaren har nu beslutat att inte inleda någon förundersökning med anledning av det som sas om Inger Hilmansson i  podcasten som Martin Nilsson och BG Svedjenäs står bakom.

Efter kontakt med polisen fick Kalmar kommun rådet att anmäla inslaget till polisen. Detta skedde torsdagen den 16 maj.

Den 17 maj var jag tillbaka efter en resa till USA och fick då information om vad som skett och vilka åtgärder som vidtagits. Jag hade ingen anledningen att göra någon annan bedömning än mina kommunalrådskollegor, det gick ut på att följa polisens rekomendation.

Några dagar senare framkom det att en kommun, i detta ärende, inte kan göra en anmälan. Den måste göras av den som är utsatt, i detta fall Inger Hilmansson.

Med facit i hand så var det mot denna bakgrund fel att som kommun göra en anmälan. Det gick också, enligt min uppfattning, för fort.
Istället för att göra en anmälan på torsdagen så kunde vi hanterat frågan på tisdagens arbetsutskott och då också tagit ett formellt beslut.

Under den tiden är jag övertygad om att juridiska fakta hade blivit klarlagda. Det hade då istället blivit ett beslut om att göra ett uttalande där vi med kraft fördömt det som sades i podcasten.

 Både Martin Nilsson och BG Svedjenäs har bett Inger Hilmansson om ursäkt för inslaget. Det är bra.
Nu har åklagaren dömt av frågan.
Jag hoppas att vi alla lärt oss något av det som skett.