Nybloggat om Oxhagen, Kristersson, Trekanten, klimatranking, Tillväxtkommun, Trygghetsmätning, skogen & Södermöre pastorat
Under onsdagen hade vi besök av partisekreteraren Tobias Baudin. Vi besökte Oxhagsskolan som sedan augusti drivs i kommunal regi. Det var en fröjd att se skolan som numera har behöriga lärare. Väldigt fräscha lokaler och en rektor som verkligen inspirerade!
Efter det besökte vi Mötesplatsen i Oxhagen som nu varit igång i två år. Genom Mötesplatserna som också finns i Berga och Norrliden så finns kommunen på plats. Det handlar om allt från aktiviteter för barn och ungdomar till att vara en mötesplats för vuxna. Jag är övertygad om att dessa mötesplatser över tid kommer vara avgörande för ökad integration och minskad fattigdom.
Samtidigt var statsminister Ulf Kristersson och besökte naturbruksgymnasiet Ingelstorp. Det är bra att han kom till länet äntligen. Första besöket under hans tid. Hans företrädare var väldigt frekvent i Kalmar och Kalmar län.
Studsade dock till när jag läste följande uttalande i Barometern apropå bristande satsningar på infrastrukturen i vår del av landet:
”-Men det är inte regeringen som fattar beslut om vilka satsningar som ska göras, det är en fråga för Trafikverket.”
Det är faktiskt inte sant! Regeringen fattar alltid beslut om den Nationella planen en gång per mandatperiod. Väldigt märkligt att Kristersson som varit politiker i hela sitt liv inte har koll på detta.
Kalmar är nominerade till Årets Tillväxtkommun som avgörs på Fastighetsgalan i början av februari. Kul!
Jag läser i lantbrukets affärstidning ATL att förre statsministern Göran Persson har samma uppfattning som jag när det gäller skogen och ersättning till skogsbönder som får avverkningsförbud. Lyfte denna fråga med Tobias Baudin också. Vet att LRF också uppvaktar för fullt.
Imorgon är det spadtag för den nya förskolan Bagaren i Trekanten. Den blir på sex avdelningar och ser väldigt fin ut på skisserna. Den ersätter den gamla nedslitna förskolan som ska rivas. Totalt blir det en utökning med 18 platser.
Extra roligt är att denna förskola har utformats för att skapa minsta möjliga klimatavtryck. Enligt preliminära beräkningar som vi fått redovisade så är klimatavtrycket 132 kg koldioxid per BTA. För att nå miljöbyggnad Guld enligt Boverkets rekommendation så får inte klimatavtrycket överstiga 200.
Apropå klimatet. Igår presenterades en internationell klimatranking där Sverige får rasar till en 54e plats. Nu ligger vi efter länder som Kazakstan, Indonesien och Thailand.
I dagarna höjs också elskatten ytterligare en gång. I valrörelsen lovade de nuvarande regeringspartierna att sänka densamma.
Var igår kväll på en föreläsning som S arrangerade med anledning av Orange Week, en vecka fri från våld. Fd chefsåklagare Carina Maxson berättade om sitt arbete mot mäns våld mot kvinnor. Väldigt bra föreläsning som alla borde få höra!
Under de senaste åren har Kalmar kommun köpt in cirka 400 hektar mark för att kunna erbjuda företag som vill växa eller etablera sig i Kalmar. Det handlar om mark i Snurrom, Mosekrog och Moskogen. Idag torsdag tar samhällsbyggnadsnämnden beslut om samråd för en ny detaljplan innehållande hela 75 tomter i Moskogen. Välkommet! En av de viktigaste faktorerna för att bra företagsklimat är just att ha tillgänglig mark för ett växande näringsliv.
I veckan presenterades också Polisens trygghetsmätning som visar ökad trygghet i Kalmar. Allt färre blir utsatta för brott och även känslan av otrygghet minskar.
Nästa år är det val till Svenska kyrkan igen. Jag är hoppfull om att S ska ställa upp med en egen valsedel även för Södermöre pastorat!