Ny teknik- och fastighetsnämnd, VA-taxa, Snurrom, Krusen, Jenny & Dzenita och Pensionärsråd
Började morgonen med årets sista? kommunstyrelse. Späckad dagordning. Bland annat beslut om en ny upphandlingspolicy som vi blev helt överens om.
Överens var vi också om den organisationsförändring som syftar till en bättre och mer effektiv samhällsbyggnadsprocess. Mycket har gjorts väldigt bra i Kalmar, det visar inte minst all byggnation och de ledtider vi har i olika mätningar men det finns ändå behov av att vässa och göra vår process mer tydlig och sammanhållen.
Allt började med att revisionen gjorde en granskning över ansvaret för gator och vägar i kommunen. Med det som grund gjordes intervjuer med både tjänstepersoner och politik vilket ledde fram till bredare förslag som nu går till fullmäktige.
Det innebär att kommunstyrelsen och planutskottet ansvarar för den övergripande utvecklingen, inklusive översiktsplanering.
Samhällsbyggnadsnämnden ansvarar för detaljplanering som beställs av kommunstyrelsen.
Väghållaransvaret hamnar på servicenämnden som också byter namn till Teknik- och fastighetsnämnden. Dit flyttas också projekt och byggenheten från kommunstyrelsen. På detta sätt bir det förhoppningsvis tydligare vem som har ansvar för vad mellan de olika förvaltningarna/nämnderna.
På kommunstyrelsen fattade vi också beslut om VA-taxan för 2025, den höjs med 9.5 procent istället för prognostiserade 15.5 procent.
Idag kostar vattnet 3.2 öre per liter i Kalmar. När vi om några år har byggt klart Kalmarsundsverket och genomfört stora investeringar för att ha säkrat dricksvattenproduktionen så kommer vattnet kosta omkring 5 öre per liter. Det kan jämföras med köpt flaskvatten som kostar 5-20 kronor litern och då får du dessutom bära hem det själv..
Igår kom också en ny VA-utredning som faktiskt innehåller en del positivt. Det ska, enligt förslaget, bli möjligt för VA-bolag att ”bunkra” medel för investeringar som ska genomföras de kommande tio åren. Det kommer innebära att taxe-utvecklingen blir mycket jämnare. Dagens lagstiftning saknar sådana möjligheter och därför kan det bli 15 procent i höjning ena året och 3 procent året därpå.
Det föreslås också att kommunerna från 2030 ska ha en plan för all VA-verksamhet med investeringar, utbytestakt med mera. Det har vi redan i Kalmar men det har långt ifrån alla.
Från 2040 ska alla kommuner enligt lag ha en planering som innebär en utbytestakt på VA-nätet på 100 år. Där ligger Kalmar på 118 år. I många kommuner ligger man på flera hundra år.
I förslagen finns också statligt stöd för ökad samverkan, inga stora pengar men ändå ett steg på vägen.
Jag är i stort positiv till dessa förslag och hoppas det inte dröjer för länge innan de blir verklighet.
Brett stöd blev det också för den omstridda detaljplanen som säkrar kollektivtrafik och en skola i Snurrom. S, M, V, C och SD röstade för. KD och Mp var emot.
En vikarie utsågs också i form av kommunalrådet Dzenita Abaza som kommer gå in för vår fantastiska politiska sekreterare Jenny Melander när hon ska vara mammaledig efter nyår. Det gäller ordförandeskapen i Växtplats Kalmar och Arbetsmarknads- och integrationsnämnden.
På lunchen släpptes skådespelarna till sommarens upplaga av Krusenstiernska teatern i samband med Destination Kalmars patnermöte på Statt.
Det blir Thomas Petersson, Charlott Strandberg, Clara Henry och Måns Nathanaelsson som kommer utifrån. De tre senare gör premiär på Krusen.
Väldigt roligt att också tre lokala profiler är med i år, detta i form av Martin Rydell, Martina Arbman Sundén och Magnus Kviske.
Det här blir en av sommarens höjdpunkter. Krusenstiernska teatern betyder så oerhört mycket för Sommar-Kalmar!
På lunchen också en intervju med SVT om IT-attacken och sedan Pensionärsråd. Ett forum med alla Kalmars pensionärsföreningar. Oerhört värdefullt, inte minst för mig som förtroendevald.