Linnéstipendiet, strandskyddet, Tornérspel, Trump & ingenjörsutbildningar
Var intensivt i slutet på förra veckan. Jury för Linnéstipendiet i Växjö på torsdagen. Där utsågs Nathan van Wyk till vinnare. Stipendiet är på en halv miljon och ska användas för att finansiera fortsatt forskning, Nathan forskar i hur man kan använda magnesium som en tillgång i bland annat cementproduktion.
Lördag i Skåne för hjortjakt. Intressant och trevlig samvaro men även lyckad jakt.
Jag tycker det är väl alarmistiskt från miljörörelsen om den föreslagna förändringen av strandskyddet. Det generella strandskyddet föreslås upphöra vid sjöar som är mindre än ett hektar, dvs 100 gånger 100 meter. Strandskyddet försvinner också längs vattendrag som är smalare än två meter. Det upphör också för anlagda skogsdiken och dammar.
Detta är ingen revolution men kommer underlätta, inte minst på landsbygden.
Det finns också möjlighet för länsstyrelserna att återinföra strandskydd om det är av särskild betydelse vilket också är rimligt.
Dessa mindre förändringar har ett brett stöd politiskt och kommer inte påverka allmänhetens tillträde eller hota den biologiska mångfalden. I den parlamentariska landsbygdskommittén som jag ledde så lyckades vi till och med enas om behovet av ett mindre stelbent strandskydd.
Den 12-14 september återkommer Tornérspelen till Kalmar slott, Var en riktig publikmagnet förra året. Häftig upplevelse!
Blir väldigt förvånad över att det svenska bolaget Ericsson donerat pengar till Trumps presidentinstallation. Det har man aldrig gjort tidigare. Möjligen har det på bara några veckor gått så långt i USA att man måste ”smörja” Donald Trump för att få göra affärer i landet. Finns en benämning på detta och det är korruption.
Att USA ska lämna Paris-avtalet och världshälso-organisationen WHO var två andra besked som kom igår. Helt sanslöst.
Var en väldigt bra och tydlig artikel från länets industri om behovet av fler ingenjörsutbildningar till länet. Vi har sedan någon månad igång ett arbete som syftar till just detta. Förre regiondirektören Håkan Brynielsson gör på vårt uppdrag en analys av hur detta skulle kunna ske. Detta genom dialog med industrin och tech-bolagen men också med regionen som har kommit överens med LNU om en större satsning på E-hälsa. Den satsningen är knappast möjlig utan utbildningar inom IT.
Onsdag och torsdag är det möten på SKR i Stockholm. Blir bil till huvudstaden. Ser fram emot när SAS startar igång flyget nästa måndag.