Kalmar ska vara en av landets bästa kommuner!

Kalmar ska vara en av landets bästa kommuner!

Nu presenterar majoriteten, bestående av S, V och C, i Kalmar kommun budgeten för 2025. Vi gläds åt att det går bra för Kalmar. Trots dystra tider med krig i vår omvärld, lågkonjunktur och en regering som prioriterar sänkta skatter framför välfärden så kan vi presentera en budget med följande inriktning:

  • Kalmar ska vara en av landets bästa kommuner.
  • 57 miljoner kronor i resultat vilket motsvarar 1 procent i överskott. I dessa tider är det en rimlig nivå på överskott. Det innebär att Kalmar kommun självfinansierar en högre andel av investeringarna än under 2024.
  • 61 miljoner kronor i tillskott till välfärden 2025 genom bibehållen resursfördelning och riktade tillskott.
  • Minskat antal mål och tydligare styrning genom uppdrag till varje nämnd.
  • 2 005 miljoner i investeringar de kommande tre åren.

Vi är stolta över förtroendet att få leda Kalmar kommun. Vårt fokus är Kalmar och hela kommunens utveckling. I den budget som nu presenteras fortsätter vi satsa på välfärd, hållbarhet och tillväxt. Kalmar är en av få kommuner som inte gjort stora nedskärningar i välfärdens kärna. Det är möjligt för att vi samlat i ladorna under godare tider.

Parallellt med välfärden är det fokus på tillväxt och ökad sysselsättning. En ny färdplan för Tillväxt är nu lanserad. Tillväxtinitiativet med målet att nå 1000 nya jobb på fem år är sjösatt. Stora privata och offentliga investeringar genomförs eller är på väg att byggstarta. Genom satsningar på tillväxt och nya jobb ökar intäkterna till välfärden. Genom fler jobb motverkas utanförskap och kriminalitet. Allt hänger ihop.

Vi sjösätter ett tydligt mål för hela kommunkoncernens verksamhet. Kalmar ska vara en av landets bästa kommuner inom alla områden, från äldreomsorg till skola och klimatarbete. Det är huvudfokus i budgeten.

Vi presenterar här ett axplock av satsningar och uppdrag:

Omsorgsnämnden tillförs 30 miljoner 2025 för att säkerställa fortsatt hög kvalité. Tidöpartiernas slopande av det riktade statsbidraget till äldreomsorg får stora negativa effekter, särskilt 2026. För att inte Tidöpartiernas politik ska leda till nedskärningar och kraftigt försämrad kvalité i äldreomsorgen avsätts 7 miljoner 2025 i den kommunala budgeten samt ytterligare 30 miljoner 2026 och framåt. Omsorgsnämnden får i uppdrag att planera för ett nytt vård- och omsorgsboende i den södra kommundelen. Nämnden får också i uppdrag att säkerställa en kostnadsfri fixartjänst som exempelvis kan hjälpa till med att hänga upp gardiner.

Socialnämnden tillförs 31 miljoner 2025 för att täcka ökade kostnader för placeringar och för utbyggnaden av LSS. En miljon tillförs Mötesplatserna.

Utbildningsnämnden tillförs 7 miljoner extra under 2025 och 2026. Tillsammans med en egen insats på 3 miljoner så läggs därmed 10 miljoner på trygghetsskapande insatser på högstadieskolorna runtom i vår kommun.

Vatten- och miljönämnden tillförs en halv miljon kronor för informationsinsatser med syfte att öka andelen resor som sker med cykel eller kollektivtrafik. Tillsammans med berörda nämnder ska naturreservat bildas på Stensö och på Revsudden.

Servicenämnden tillförs 3 miljoner för att säkerställa hög kvalité på mat i skolan och äldreomsorgen. En riktad satsning på 1,6 miljoner görs för att permanenta och bygga ut skolfrukost på samtliga högstadieskolor. En satsning som lett till mer studiero i skolan. Servicenämnden får också i uppdrag att genomföra en upphandling med syfte att omlokalisera kommunala funktioner motsvarande lägst 80 medarbetare till Norrliden.

Kultur- och fritidsnämnden tillförs ett riktat och långsiktigt stöd på 2 miljoner med syfte att öka stödet till damidrott som idag har sämre förutsättningar än herridrott. Nämnden tillförs 1,7 miljoner under 2025 och 2026 för värdskapet i nya kulturcentrum som invigs hösten 2025.  I budgeten finns också ett uppdrag om ny konstgräsplan i Rinkabyholm och en utbyggd fotbollsplan i Rockneby. Därtill finns uppdrag om en ny aktivitetsanläggning inklusive sporthall med läktare i Norrliden. Folkets park ska byggstartas under 2025. Omklädningsrum på Gasten ska byggas. En miljon avsätts för föreningar som understödjer insatser på Mötesplatserna i Berga, Norrliden och Oxhagen. Kalmars nya bad och friskvårdsanläggning Vattnets hus invigs under 2025.

Samhällsbyggnadskontoret får bland annat i uppdrag att genomföra investeringar i infrastruktur med syfte att underlätta cyklande och kollektivtrafik.

Kalmar är den enda kommunen som har en renodlad landsbygdsnämnd. Nämndens uppdrag och fokus är att hela kommunen ska utvecklas och ha tillgång till god service. Nämnden tillförs en halv miljon för friluftsåtgärder.

I budgeten avsätts också en miljon årligen för ett nytt treårigt IOP-avtal med Kvinnojouren.

I investeringsbudgeten avsätts också medel för att projektera och bygga en Kulturpark intill Krusenstiernska gården. Ambitionen är att den ska stå klar 2026.

Kultur- och fritidsnämnden och Servicenämnden får ett gemensamt uppdrag att fylla före detta Tullbroskolan med verksamhet för bland annat förenings- och kulturliv.

Destination Kalmar får i uppdrag att tillsammans med näringen på Kvarnholmen återetablera Musik på Larmtorget på sommaren.

Inget i den här budgeten vore möjligt att genomföra utan koncernens fantastiska medarbetare som vi härmed vill rikta ett stort tack till.

Vi är stolta över att vi i den här budgeten fortsätter vi bygga ett starkare Kalmar präglat av hög livskvalité, välfärd och tillväxt. Ett Kalmar för alla!

Johan Persson (S)
Kommunstyrelsens ordförande

Dzenita Abaza (S)
Kommunalråd

Liselotte Ross (V)
Kommunalråd

Erik Ciardi (C)
Kommunalråd