Om äldreomsorg, sänkt skatt, inflation, Duncker-stiftelsen och & generationskontot
Jag läser i media att oppositionen i Kalmar tycker vi ska vara tacksamma för att regeringen slopar det riktade statsbidraget till äldreomsorg och istället lägger pengarna på stora skattesänkningar till oss som tjänar mest. Oppositionen borde istället vara tacksamma för att vi täcker upp för att regeringen slopar statsbidraget till äldreomsorgen. Hade ens drivkraft varit politiskt spel så hade vi naturligtvis struntat i detta och bara noterat att Tidöpartierna ej prioriterar äldreomsorgen. Då hade äldreomsorgen i Kalmar fått genomgå ett stålbad och oppositionen hade fått svara på frågorna om varför sänkt skatt är viktigare än våra äldre.
I Kalmar är det cirka 2 procent av invånarna som får ta del av skattesänkningen för alla som tjänar över 65 000 kronor i månaden. Att göra en sådan prioritering när hushåll och välfärden går på knäna är fullständigt obegripligt.
Vi ska också, enligt oppositionen, vara tacksamma för att Tidö-regeringen sänkt inflationen. Jag är väldigt glad över att inflationen gått ner i Sverige. Den följer ganska exakt kurvan som övriga Europa. Nog för att dagens Tidö-politiker har gott självförtroende men jag tror knappast det är deras förtjänst att inflationen i hela Europa gått ner.
Jag är glad över att vi är tillbaka på överskott i kommunens budget. Jag är också glad för att vi riktar 61 miljoner till omsorg, skola och socialtjänst. Det är nionde året i rad som vi inte gör besparingar i välfärdens kärna.
Ambitionen att på alla områden vara en av Sveriges bästa kommuner känns också väldigt bra! Färre men tydligare mål från kommunfullmäktige. Det är tillits-baserad styrning på riktigt.
Oppositionen strör löften omkring sig. Det finns knappast någon verksamhet som inte ska få mer resurser. Samtidigt vill de sänka skatten. Det går inte ihop nånstans.
Detta år kan de ju inte heller trixa genom att använda Generationskontot i sin budget. Medlen ingår inte i budgeten eftersom vi enhälligt tagit beslut om att dessa medel ska förvaltas av två fristående aktörer. Vi har också tagit beslut om att det krävs två tredjedelars majoritet för att använda medel från Generationskontot. Detta efter att förvaltningen nått två miljarder.
Med Generationskontot har Kalmar en unik möjlighet att bygga ett kapital som gör oss mycket starkare i framtiden. I Helsingborg har man Dunker-stiftelsen som kan användas för stora investeringar.
Nu ska man bygga ett nytt badhus för nästan en miljard. Också i Helsingborg har man regeln om två tredjedelars majoritet. Man har också varit noga med att aldrig urholka kapitalet utan använda en mindre del av avkastningen. Det är att ta ansvar för framtida generationer. På det sättet har man blivit en av landets rikaste kommuner. Då klarar man av ekonomiska smällar som alltid kommer då och då.
Imorgon är det frukostmöte med Destination Kalmars partners. Jag ska prata om allt som är på gång i vårt fantastiska Kalmar.