Advent, Bibbi, 33 miljoner, 300 cyklar & bevattningsdammar
Haft en riktigt härlig Adventshelg med nästan hela familjen hemma i olika omgångar. Middag hos goda vänner på lördagskvällen. Gudstjänst i vackra Mortorp kyrka på söndagen.
Det är ljus tända på Kalmarhem under dagen. Under helgen kom beskedet att förre VDn Bibbi Johansson lämnat oss. Hon ledde bolaget i nio år, fram till 2017. Hon var oerhört respekterad och omtyckt, inte bara på Kalmarhem utan också generellt i Kalmars näringsliv och politik. Noggrann och ambitiös, inte minst när det gäller siffror.
Visste ni att Kalmar kommun tagit hem 33 miljoner inom olika EU-projekt? I huvudsak gäller det vatten och klimatprojekt där Waterman är det största på 7.5 miljon. Stödet i detta projekt är 80 procent och medfinansieringen på 20 procent. Projektet handlar om återvinning av vatten. Totalt omsluter alla dessa projekt 192 miljoner men då är det väldigt många organisationer, kommuner med mera som är inblandade.
Jag vet att det pågår ansökningar också inom social hållbarhet just nu. Håller tummarna. Ofta är detta åtgärder som vi redan gör eller kommer göra men med EU-medel kan det växlas upp och bli mer verkstad än annars.
Arbetet med klimatanpassning som ett tillägg till Översiktsplanen drar nu också igång med mål om ett antagande 2027. Kalmar är utpekat som en av kommunerna utmed ostkusten som kommer ha utmaningar framåt. Vi har en kuststräcka som är nästan 20 mil, inräknat öar och vikar. Då gäller det att i sin planering ta höjd för klimatanpassning. Det har exempelvis gjorts när Fredriksskans byggdes.
Idag presenterades också Resvaneundersökningen som nyligen är gjord bland Kalmar kommuns medarbetare. Visste ni att 81 procent av alla medarbetare som har mindre än fem kilometer till sin arbetsplats tar bussen, går eller cyklar till jobbet. Det är riktigt bra!
68 procent är siffran bland de som har en mil till jobbet. Också det bra. Och. Kors i taket. Männen är bättre än kvinnor.
Ökningen totalt sett , bland alla medarbetare, när det gäller transporter till jobbet har gått från 38 procent år 2023 till 46 procent år 2024.
Där kanske det har underlättat att vi nu har möjlighet till en ny cykel med avdrag på lönen. Sedan detta infördes har över 300 cyklar hämtats ut av Kalmar kommuns medarbetare.
Totalt sett har koldioxidutsläppen, på grund av dessa ändrade resvanor, minskat från 3.81 miljoner ton år 2023 till 2.51 miljoner ton år 2024. Dt är alltså fullt möjligt att påverka resandet till och från jobbet. Det är en av de delar som är störst när det gäller klimat-arbete.
Just nu är en förändring av det omdiskuterade strandskyddet ute på remiss. Jag tror det är väldigt få som helt vill ta bort strandskyddet och inskränka allmänhetens tillträde till vatten och vattendrag. De nuvarande bestämmelserna har dock varit på tok för fyrkantiga.
Nu föreslås ett slopat strandskydd på vatten som är mindre än ett hektar och vid vattendrag/åar som är mindre två meter. Vettigt!
Jag hoppas också att strandskyddet försvinner för anlagda bevattningsdammar som är lite större än ett hektar. Det skulle sannolikt göra att fler markägare vågar anlägga bevattningsdammar vilket i sin tur möjliggör kraftigt minskade utsläpp av kväve och fosfor till exempelvis Kalmarsund.
Bevattningsdammar innebär ju att du vid låg nederbörd vattnar. Då kan marken tillgodogöra sig vattnet som då renas ytterligare. De kvarvarande näringsämnena silas då ytterligare en gång och stannar i landskapet.
En Win-Win!
Snart träff med alla ordförande i kommunens bolag och nämnder. En helt vanlig måndag med andra ord.